Goda och lättbakade brödbitar med lite torkad frukt som passar utmärkt till ost.
Ingredienser
50 g jäst
5 dl ljummen mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
½ dl strimlade torkade aprikoser
4½ dl rågsikt
7 dl vetemjöl
Garnering
Flingsalt
Mjöl
Instruktioner
Smula jästen och lös upp den i lite av den ljumma mjölken i en degblandare. Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, aprikoser, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper degbunken, 5-10 minuter. Tillsätt ev lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt 40 minuter.
Tryck ut degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper, ca 30x40 cm. Skär rutor med en degskrapa, tryck ända ner i bottnen. Låt jäsa 30 minuter.
Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
Strö flingsalt och lite mjöl över degkakan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Ta ut, stjälp upp och låt svalna på galler.