Avocadomarmor med pilgrimsmussla och rom

Serverar: 1 portioner

Tid: 15 minuter

En rätt vi skapade på LÖX i Mexico City inspirerad av en rätt av Bo Bech från restaurang Paustian i Köpenhamn. Likheten är avocado (ursprung Mexiko) och rom men vi ändrade presentationen, lade till pilgrimsmusslorna och gör en citronolja som smaksättare. Bo Bechs recept presenterades i en artikel i den mexikanska tidningen Reforma de 18 januari 2008.

Ingredienser

  • 1 avocado 150 g
  • 1 tsk citronsaft (gul eller grön citron)
  • c:a 80 g pilgrimsmussla
  • Olivolja för stekning
  • 1 msk svart rom (stenbit, avruga - eller stör om det finns)
  • 1 msk olivolja
  • Zest från 1/4 gul citron eller 1/2 grön
  • Salt
  • Peppar
  • Sallatsblad som dekoration
  • Instruktioner

    1. Riv strimlor av citronskalet och lägg ner i olivoljan i en bunke eller kopp. Låt vila i rumstemperatur minst 2 timmar.
    2. Dela avocadon, ta ur kärnan och gröp ur fruktköttet med en matsked.Grovhacka fruktköttet, sprinkla över citronsaften samt salta och peppra lätt.
    3. Forma en cirkel med avocadon c:a 10 cm i diameter på en tallrik. Pressa lätt så den blir tät.
    4. Skiva pilgrimsmusslorna i 3 mm tjocka skivor. Hetta upp olivolja i en stekpanna, gärna teflon. Stek pilgrimsmusslorna c:a 30 sekunder på var sida, vänd med tång. Salta och peppra lätt. Lägg upp skivorna i solfjädersform på avocadorundeln.
    5. Lägg en klick rom i mitten. Dekorera runt avocadon med oljan och citronskalsstrimlorna. Dekorera tallriken med några sallatsblad, gärna med röd färg.
    6. När man äter rätten drar man lite avocado med pilgrimsmussla och rom över citronoljan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben