Baconlindad fläskfilé med bakpotatis, rödlökspaj och persiljesmör

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Ett av mina absoluta favoritrecept.

Ingredienser

  • 600-700 g fläskfilé
  • 2 krm krossad svartpeppar
  • 1 pkt bacon
  • 1 msk olja+1 msk smör
  • Tillbehör
  • 2-4 tomater
  • 12-16 potatisar av mjölig sort, t ex King Edward
  • Rödlökspaj
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 4 rödlökar, 400 g
  • 2 msk smör
  • 2 dl rödvin
  • 3 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  • Persiljesmör
  • 75 g smör
  • 3 msk hackad persilja
  • 1/4 tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • Instruktioner

    1. Putsa fläskfilén och skär den i ca 2½ cm tjocka skivor (kantbitarna kan läggas ihop). Peppra och svep om baconskivorna löst.
    2. Tvätta och baka potatisarna bredvid rödlökspajen i 225 grader ca 40 minuter. Mixa rumsvarmt smör med persilja, vitlök och salt.
    3. Stek köttet över god värme i olja och smör, totalt ca 8 minuter, tills det är nätt och jämnt genomstekt. Stek samtidigt tomathalvorna, om de får plats.
    4. Salta köttet och servera med tomaterna och bakpotatisarna och rödlökspajen.
    5. Rödlökspaj: Hacka ihop degen och tryck ut den i en form med lös kant. Låt vila en stund i kylen. Förgrädda i ugn i 225 grader i ca 10-15 minuter.
    6. Tunnskiva löken och smörfräs den riktigt mjuk 10-15 minuter. Tillsätt rödvin, socker och salt och koka in så att löken blir torr igen. Bred ut lökmarmeladen i pajformen och grädda pajen i 10 minuter. Servera den het eller avsvalnad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben