Baconlindad oxfilé med svamp och rödvinssås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Du kan bryna oxfilébitarna hastigt i panna och låta det gå klart i ugnen, med en digital termometer som guide för hur du vill ha köttet (se faktaruta längst ned). Den som har bråttom köper färdig rödvinssås.

Ingredienser

  • 600–700 g oxfilé, helst av mittbiten
  • 4 skivor bacon
  • 150 g salladsärtor
  • Rödvinssås
  • 1 msk smör
  • 2 hackade schalottenlökar
  • 1 liten hackad morot
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl stark kalvbuljong
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk soja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1–2 tsk socker
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • ½ msk potatismjöl
  • 1 msk smör
  • Förslag på tillbehör
  • Tomatsallad, sockerärtor och en god potatis
  • Instruktioner

    1. Börja med såsen. Hetta upp smöret i en kastrull. Fräs lök- och morotshack ett par minuter utan att det bränns vid.
    2. Rör i tomatpuré och fräs en minut till. Häll i buljong, vin, soja och timjan och låt såsen småkoka utan lock i 5 minuter.
    3. Sila bort det hackade och häll tillbaka såsen i kastrullen. Smaka av med socker, salt och peppar. Rör ut potatismjölet med lite vatten och vispa i. När det börjar koka igen tar du av kastrullen från plattan och vispar i en sked smör. Håll varmt.
    4. Stek svampen i smör cirka 4–5 minuter. Salta och peppra. Håll varmt.
    5. Putsa köttet från eventuella senor och hinnor. Skär det i fyra bitar och linda en baconskiva runt varje. Hetta upp smör i en panna och vänta tills det tystnat. Stek köttbitarna cirka 5 minuter på varje sida på medelvärme. Salta och peppra. Eller bryn dem hastigt och låt gå klart i ugnen på 150 grader. Servera med förslagen och ditt val av potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben