Serverar: 6 portioner
En lite smålyxig baconpaj med enkla ingredienser. Bör tillagas i en springform med löstagbara kanter eftersom kanterna måste vara mellan 4-5 cm höga för att rymma all fyllning. Pajen är tillräckligt mättande för att även fungera som middag.
Sätt ugnen på 200 grader och börja med pajdegen. Blanda snabbt för hand eller lättast i en mixer, mjöl kylskåpskallt smör i bitar och kesella. Tryck ut degen i en springform med löstagbara kanter, och se till att kanten blir minst 4 cm hög. Ställ formen i kylen 15-20 minuter så håller den formen bättre vid förgräddningen. Nagga pajdegen i botten och grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Skär baconen i mindre bitar och stek lätt knapriga i en stekpanna, låt rinna av på papper. Grovriv morötter och ost, finhacka gul lök och skär haricots verts i mindre bitar, men spar några hela till dekoration. Fräs morötter och lök i smör så de får fin färg. Blanda morötter, lök, haricots verts och bacon och sprid ut i pajskalet. Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen och häll över, sprid över osten och dekorera med haricots vertsen. Sätt in mitt i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda ca 35-40 minuter.