Kantarell royal under räk och sparristäcke

Serverar: 4-6 portioner

Ett lyxigt och ljuvligt giftermål mellan skog och hav. Mild och mycket smakfull rätt. Absolut ingen rätt för den som bantar.

Ingredienser

  • 1 l kantareller
  • 500 g räkor med skal
  • 100 g grön sparris (fryst eller burk)
  • 1 gul lök (liten 75 g)
  • 1 purjolök (150 g)
  • 2 klyftor vitlök
  • 6 ägg
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Dela kantarellerna i mindre bitar. Skala räkorna och har de rom så spar även den.
    3. Finhacka gula löken och det gröna av purjolöken, skiva det vita av purjolöken.
    4. Värm en stekpanna på medelvärme och lägg i kantarellerna i torr panna. Låt de småputtra i sin egen vätska till den sugits upp, tillsätt då 25 g smör och gul lök.
    5. Låt det småfräsa ca 10-15 minuter tillsätt då det gröna av purjolöken och fräs 5 minuter till.
    6. Smörj en ugnsform och häll i svampfräset.
    7. Vispa upp äggen och tillsätt 3 dl vispgrädde, 1 tsk salt och pressa i vitlöksklyftorna. Häll över svampfräset och sätt i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
    8. Gör under tiden räk- och sparristäcket. Fräs 50 g smör i en kastrull och lägg i det vita av purjolöken, pudra över 3 msk vetemjöl, rör om. Tillsätt 3 dl vispgrädde och 2 dl mjölk, koka upp under omrörning. Låt småkoka 5 minuter.
    9. Tillsätt sparrisen skuren i mindre bitar och småkoka 5 minuter till.
    10. Stäng av plattan och rör ner räkor och ev rom. Smaka av med salt och vitpeppar.
    11. Häll över på kantarellomeletten och servera, gärna med knäckebröd och en god ost.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben