Bärtårta med mascarponekräm

Serverar: 8-10 portioner

En superläcker desserttårta fylld med smakrika bär och en god len kräm med smak av både citron och vanilj. Ingen ugn behövs och tårtan är lätt att göra.

Ingredienser

  • 150 g savoiardikex
  • 2 dl sött vitt vin, t ex Amfora Muscat d´Alexandrie, nr 3100
  • 500 g färska bär, t ex hallon, blåbär och jordgubbar
  • Mascarponekräm
  • 1 burk mascarpone, 250g
  • 3 dl rysk yoghurt, 300g
  • 1½ dl florsocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 ekologisk citron, tvättad
  • Garnering
  • 250 g färska bär
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Rör samman mascarpone, yoghurt och florsocker. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i krämen. Finriv det gula från citronskalet direkt ner i krämen. Blanda samman.
    2. Klä en zucottoform eller en rund skål som rymmer minst 1½ liter och är 18-20 cm i diameter, med plastfolie.
    3. Häll vinet i en djup tallrik och doppa kexen allteftersom hastigt i vinet. Lägg 2-3 kex i bottnen på formen och täck därefter kanterna med kex.
    4. Bred ett tunt lager mascarponekräm på kexen runt kanterna och ett lager kräm i bottnen på formen. Lägg sedan på ett lager bär och fortsätt sedan varva kräm och bär och avsluta med kräm.
    5. Täck formen med plastfolie och ställ i kyl 3-4 timmar eller över natten.
    6. Vid servering. Vik ner eller skär bort ändarna på kexen som sticker upp ovanför fyllningen. Vänd upp kakan på ett serveringsfat. Garnera med färska bär och pudra över florsocker och servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben