Bagnét verd piemontese ( Norditaliensk persiljesås)
Den här såsen gjorde ofta min styvfar, som var från Turin som ligger i piemonte, recepten skiljer sig från stad till stad, några har ett par skedar passerade tomater, några ersätter peppar med lite chili.
Ingredienser
80 g persilja
2 vitlöksklyftor
3 sardeller
1 msk vit balsamvinäger
1 msk ströbröd
1 kokt äggula
1 msk kapris
1 nypa socker
½-1 dl olivolja extra vergine
Salt
Nymalen peppar
Instruktioner
- Skölj persilja och ta bort dom grova stjälkarna, lägg allt i en mixer, utom olivoljan, kör det på högsta hastighet, häll olivoljan i en fin stråle till önskad tjocklek.
Smaka av med salt och peppar. Låt vila om möjligt
24 tim i kyl så smakerna hinner gifta sig, men det går bra om den bara vilar en par timmar i rumstemperatur.
Späd med mer olivolja om man vill ha den mer flytande.
Mycket användbar sås.
- Tips: I piemonte amvänds denna sås till "Bollito alla piemontese".
Gör den ganska fast och ha den till att fylla små tomater med , det brukar jag göra till buffé eller fyll ägghalvor det är också jätte gott.
Själv tar jag ofta skivat fransbröd och strycker på
bagnét , se rostar jag dem i ugnen, tills de fått fin
färg, dela dem i trianglar, gott drinktilltugg.
Liknande recept
Kommentarer (0)