Bagnét verd piemontese ( Norditaliensk persiljesås)

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Den här såsen gjorde ofta min styvfar, som var från Turin som ligger i piemonte, recepten skiljer sig från stad till stad, några har ett par skedar passerade tomater, några ersätter peppar med lite chili.

Ingredienser

  • 80 g persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 sardeller
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk ströbröd
  • 1 kokt äggula
  • 1 msk kapris
  • 1 nypa socker
  • ½-1 dl olivolja extra vergine
  • Salt
  • Nymalen peppar
  • Instruktioner

    1. Skölj persilja och ta bort dom grova stjälkarna, lägg allt i en mixer, utom olivoljan, kör det på högsta hastighet, häll olivoljan i en fin stråle till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar. Låt vila om möjligt 24 tim i kyl så smakerna hinner gifta sig, men det går bra om den bara vilar en par timmar i rumstemperatur. Späd med mer olivolja om man vill ha den mer flytande. Mycket användbar sås.
    2. Tips: I piemonte amvänds denna sås till "Bollito alla piemontese". Gör den ganska fast och ha den till att fylla små tomater med , det brukar jag göra till buffé eller fyll ägghalvor det är också jätte gott. Själv tar jag ofta skivat fransbröd och strycker på bagnét , se rostar jag dem i ugnen, tills de fått fin färg, dela dem i trianglar, gott drinktilltugg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben