Bakad hälleflundra med jordärtskocka och syltade trattkantareller
Saftig hälleflundra som serveras med äppel- och jordärtskockspuré, syltade trattisar och vispat smör med forellrom. Festmiddagen är serverad!
Ingredienser
400 g hälleflundra
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
2 krossade vitlöksklyftor
Syltade kantareller
4 dl torkade trattkantareller
Lag
6 msk vatten
2 msk ättikssprit 12%
4 msk socker
½ krm salt
½ krm svartpeppar
1 krm torkad chiliflakes
2 msk riven pepparrot
1 msk finhackad gräslök
Äpple- och jordärtskockspuré
600 g jordärtskocka
3 äpplen
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
½ dl créme fraiche
1 tsk citronsaft
Salt
Svartpeppar
Vispat smör med forellrom
100 g smör
1 krm salt
1 tsk vitvinsvinäger
50 g forellrom
Dill
Instruktioner
- Börja med kantarellerna. Blötlägg svampen i 2 timmar och häll sedan av vattnet. Koka upp vatten, ättika, socker, salt, peppar och chili, låt dra i 10 minuter. Sila lagen över svampen. Låt dra minst 3 timmar. Sila bort lagen och blanda svampen med pepparrot och gräslök.
- Skala jordärtskockor, äpplen, lök och vitlök. Skär i bitar.
Fräs dem i smör tills allt är helt mjukt. Tillsätt créme fraiche och citronsaft, mixa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.
- Bryn smöret i en liten kastrull eller stekpanna. Häll det i en bunke och låt kallna. Vispa smöret luftigt med elvisp.
Smaksätt med salt och vinäger. Vänd ner hälften av forellromen.
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Skär fisken i 4 portionsbitar. Salta, peppra och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och lägg i krossad vitlök.
Täck fisken med folie och baka i ugnen till 50 grader innertemperatur, ca 20 minuter.
- Servera fisken med purén, svampen och forellsmöret.
Garnera med hackad dill och forellrom.
Liknande recept
Kommentarer (0)