Basilikarisotto med kallskuret

Serverar: 4 portioner

Alldeles nykokt risotto har en ljuvlig krämig och nötaktig smak som här förhöjs ännu ett snäpp med basilika. Perfekt till kallskuret, t ex rökt kött.

Ingredienser

  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl olivolja
  • 3 dl arborioris
  • 9 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 125 g smör
  • 75 g nyriven parmesanost
  • 1 dl färsk basilika, hackad
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 200 g rökt skivat kött, ex kycklingfilé, kalkonfilé eller fläskfilé
  • Instruktioner

    1. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta. Fräs lök och vitlök utan att lökhacket tar färg. Tillsätt ris och fräs under omrörning tills riset är genomskinligt och glansigt.
    2. Koka upp vatten, vin och buljongtärningar i en stor gryta. Tillsätt buljongen till grytan med ris i omgångar, några dl åt gången. Låt riset sjuda under omrörning då och då tills det mesta av vätskan absorberats innan du slår på mer buljong.
    3. Klicka smöret i riset när all buljongen kokat in efter ca 20 minuter och riset är krämigt. Rör ner tre fjärdedelar av parmesanosten. Blanda sedan ner basilikan. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp risotton på tallrikar med det kallskurna och strö över resten av osten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben