Bearnaise

Serverar: 4 portioner

Det förvånar mig att man i en matklubb tar genvägar över frys och specerihyllorna när den äkta varan som här, är så lätt att göra. Det enda man behöver hålla i minnet är att äggulorna ska värmas sakta och varsamt, annars koagulerar dom, samt att aldrig tillsätta mer än 85g smör per äggula. OCH, ANVÄND ALDRIG EN KASTRULL AV ALUMINIUM, om du nu inte gillar grön bearnaise förstås. Sen kan man ju alltid diskutera vad som är äkta eller inte, men så här har jag fått lära mig och jag tror inte Julia Child skulle vända sig i sin grav.

Ingredienser

  • Reduktion
  • ½ dl vitvinsvinäger, drygt
  • ½ dl torrt vitt vin, drygt
  • 1 msk finhackad scharlottenlök
  • ½ msk torkad dragon
  • 1 stjälk persilja
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa peppar
  • Såsen
  • 3 äggulor
  • 25 g kallt smör
  • 200 g smält smör
  • 2 msk hackad färsk dragon
  • Instruktioner

    Koka reduktionen över måttlig värme tills 2 msk återstår. Låt kallna. Vispa äggulorna tills de tjocknar en aning. Sila i reduktionen och tillsätt hälften av det kalla smöret. Vispa över svag värme tills äggulorna tjocknar. Vispa i resten av det kalla smöret och därefter det smälta smöret droppvis. Lämna kvar bottensatsen. Rör i den färska dragonen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben