Bearnaisesås

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Min hemlagade bearnaisesås

Ingredienser

  • 2-3 msk finhackad schalottenlök eller en ½ gul lök
  • 1 dl vinäger
  • 10 krossade vitpepparkorn
  • 1 msk persilja
  • 3 äggulor
  • 250 g smör
  • 1 msk torkad dragon eller efter behag
  • Instruktioner

    1. Smält smöret långsamt och håll varmt.
    2. Blanda lök, vinäger, vitpeppar, samt persilja och koka den tills halva vätskemängden kvarstår.
    3. Värm vatten i en kastrull tills den kokar och ta bort den från spisen som används till vattenbad.
    4. Ta en mindre kastrull och låt den flyta i badet. Sila vätskan i kastrullen som kvarstår från vinägerblandningen.
    5. Tillsätt äggulorna en åt gången under kontinuerlig vispning och vispa tills äggulorna blir porös. Tillsätt sedan smör med sakta rinning (ej den vita bottensatsen) under kontinuerlig vispning. (Om såsen överstiger 60 grader kan den komma att skära sig samt om smöret kommer ned för snabbt.). Tillsätt dragon och smaka av.
    6. Tillred såsen strax innan måltiden. Om såsen håller på att skära sig försök sätta i en isbit eller 1 msk kallt vatten och vispa vidare.
    7. Man kan ev hålla såsen varm ca 2o min i vattenbad men om såsen överstiger 60 grader kommer den att skära sig så det är bra att röra om såsen ofta.
    8. Om såsen skär sig är det bara att börja om.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Klassiska rätter och deras namn
    Den klassiska restaurangmaten är en del av vår historia. I Sverige...

    Dagens ört - dragon
    Dragon har en stark, pepparaktig smak och italienarna kallar den roman...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben