Beurre Café de Paris

Klassiskt tillbehör till stekt och grillat kött. Detta är ett restaurangrecept, därav mängderna. Men det går alldeles utmärkt att minska ner proportionellt. =)

Ingredienser

  • 1 kg smör
  • 60 g tomatketchup
  • 25 g dijonsenap (slät, ej grov)
  • 25 g kapris, avrunnen och grovt hackad
  • 125 g schalottenlök, finhackad
  • 50 g färsk kruspersilja, finskuren
  • 50 g färsk gräslök, finskuren
  • 5 g torkad mejram
  • 5 g torkad dill
  • 5 g färsk timjan, endast bladen
  • 10 blad färsk fransk dragon, grovskurna
  • ½ krm malen rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta, pressad eller mycket fint hackad
  • 8 ansjovisfiléer, avrunna och skurna i bitar
  • 1 msk god konjak
  • 1 msk madeira
  • 1 tsk worcestershiresås
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk currypulver
  • ½ krm cayenne
  • 8 vitpepparkorn, grovkrossade
  • Saften av en citron
  • Cest av ½ citron
  • Cest av ¼ apelsin
  • 12 g salt
  • Instruktioner

    1. Blanda samman alla ingredienser utom smöret i en glasskål och lämna att marinera i 24 timmar i en varm del av köket (en lätt jäsning sker).
    2. Puréa blandningen i en mixer och passera genom en Chinois (finmaskig strutformad sil, men vilken finmaskig sil som helst går bra). Använd en slickepott eller en sked för att trycka igenom massan så att du får med allt. Blanda samman det rumsvarma smöret med purén.
    3. Täck över och förvara i kylskåp. Vanligt är att man formar smöret inslaget i gladpack till en rulle till diametern av en femkrona (ungefär), fryser den och skär skivor av det när det behövs.
    4. Håller i flera veckor i kylen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben