Björnbärsparfait med jordnötskakor

Serverar: 4 portioner

Mjuk parfait gör sig väldigt bra tillsammans med krispiga jordnötskakor.

Ingredienser

  • Björnbärsparfait
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl florsocker
  • 1 dl björnbärspuré (mixade och passerade björnbär)
  • Jordnötskakor (25-30 st)
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g jordnötter, salta
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • Rårörda björnbär
  • 3 msk socker
  • 3 dl björnbär, frysta
  • Garnering
  • Björnbär, färska
  • Ätliga blommor
  • Instruktioner

    1. Björnbärsparfait: Vispa grädden och ställ in den i kylen. Vispa upp äggulorna och florsockret i en separat skål. Vänd ner 3/4 av björnbärspurén i äggsmeten och vänd sedan i grädden. Häll upp smeten i en form, t ex 1½ liters brödform, och rippla i resten av björnbärspurén så att parfaiten blir marmorerad. Ställ in formen i frysen i minst 5-6 timmar.
    2. Jordnötskakor: Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Vispa smör, socker och vaniljsocker i en bunke. Hacka hälften av jordnötterna grovt och låt den andra hälften vara hela. Rör ner jordnötter och mjöl i bunken (om degen känns för lös kan du tillsätta 1 msk vetemjöl). Rulla bollar av degen och vänd dem i florsocker. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna något med handen. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-15 minuter. Låt dem svalna i några minuter på plåten och flytta sedan över kakorna på ett galler.
    4. Rårörda björnbär: Strö sockret över björnbären och rör ihop, låt det stå och dra i ca 1 timme.
    5. Servering: Kula upp parfaiten och lägg den i små portionsglas. Toppa med rårörda samt färska björnbär och servera jordnötskakor till.

    Liknande recept

    4
    40 min
    30-50
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben