Blackberry Crumble

Jag har goda minnen av den här klassiska irländska efterrätten från när jag bodde på Irland. Min hyresvärdinna, som jag bodde tillsammans med, gjorde den ofta på hösten, då hela landskapet Cork var som täckt av söta, solmogna björnbär, vissa stora som femkronor... Eftersom det är just björnbär jag förknippar med den här rätten är det det jag utgår ifrån, men vilka bär eller frukter som helst funkar. Ta det du tycker bäst om eller som säsongen bjuder på. Varför inte jordgubbar, eller äppelskivor i kanel? Eftersom originalreceptet är skrivet med utländska mått är den försvenskade versionen inte exakt, men det gör ingenting då det är en rätt som passar att göra "på känn".

Ingredienser

  • ca 5 dl björnbär
  • 1.5 - 2 dl strösocker
  • ca 50 g smör eller margarin (en irländare skulle dock absolut ha valt smör...)
  • 1.5 - 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • ev. 2 matskedar citronsaft
  • Instruktioner

    Blanda björnbären med hälften av sockret och lägg i en lätt smord, ugnsfast form. Häll över citronsaften, om du vill ha det i. Smula ihop smöret/margarinet med resterande socker samt mjöl och salt. Täck bären med blandingen. Baka i 175 grader i ca 40 minuter. Vaniljsås, vispad grädde eller naturell yoghurt är gott till. Sätt på irländsk folkmusik i bakgrunden, t.ex. The Dubliners, för rätt stämning ;)

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    linkthecollector 14 mars 2011

    Något av det godaste jag ätit.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben