Vintersol! Otroligt gott! Använd goda mörkröda blodapelsiner. Tycker att de godaste blodapelsinerna kommer i slutet av säsongen. Receptet kan naturligtvis göras på blonda apelsiner också, men välj då gärna Valenciaapelsiner. Atamon kan tillsättas, men det behövs oftast inte eftersom saften brukar ha en strykande åtgång.
Skölj och borsta apelsinerna noga. Skala av det tunna yttersta skalet med potatisskalare. Se till att inte få med något av det vita eftersom det gör saften besk. Strimla skalet i mindre bitar. Det behöver inte finstrimlas. Blanda med strösocker och citronsyra. Tryck med en träsked så att de goda eteriska oljorna från skalet går ut i sockerblandningen. Koka upp vattnet och häll det över sockerblandningen. Rör tills sockret smält. Låt svalna. Pressa apelsinerna och blanda i sockerlagen. Sila saften, gärna genom silduk. Tillsätt eventuellt atamon. Häll upp på väl rengjorda flaskor, helst mörka så bevaras C-vitaminet bättre. Förvaras svalt och mörkt (kylen).
Som hängiven boldapelsinfantast kan man ju inte ge mindre än full pott, otroligt god saft med så mycket apelsin smak!! Jag ska göra fler omgångar saft och frysas in i PET-flaskor för att spara till när säsongen för blodapelsiner tar slut.
Super god, ska göra fler gånger.
jättegod!ska göra en till sats men jag tänkte vänta tills de riktigt mörkröda apelsinerna kommer=)))väldigt läskande,smakar så otroligt mkt mer än köpes.!!
Helt underbar saft!!! Full pott hos både vuxna och barn härhemma :) Slänger upp en bild - hoppas det är ok!
Kul att ni gillar saften. Tack för bilden!
Jättegod saft! Fast jag minskade ner till 5 dl socker, och tycker det blev godare!