Boliviansk gryta (Aji de Carne)

Serverar: 4 portioner

Chilipeppar, kanel och saffran smaksätter den här fläskgrytan med recept från Bolivia. Risgryn ingår som en ingrediens. Smakerna balanseras fint, tomaternas syra med sötma från sirap. Rätten är en allt-i-ett-gryta eftersom både kött och potatis ingår.

Ingredienser

  • 600 g färskt bogfläsk eller skinka
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk majsolja
  • 3 msk risgryn
  • 2 tomater
  • 1 krm chilipeppar
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm malda kryddnejlikor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm stött saffran
  • 4 dl köttbuljong
  • 3 potatisar
  • 2 msk vispgrädde
  • 1/2 msk sirap
  • 2 msk hackade jordnötter
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka löken fint. Skala och hacka vitlöken. Skär tomaterna i tärningar. Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekgryta och bryn löken helt lätt. Tillsätt vitlöken. Lägg ner köttet i grytan tillsammans med risgrynen. Rör om och bryn alltsammans.
    2. Tillsätt tomaterna. Rör ner chilipeppar, kanel, nejlikor och salt. Häll på buljongen och rör ner saffranen. Koka alltsammans under lock på svag värme i ca 30 minuter.
    3. Skala potatisarna och skär dem i klyftor. Tillsätt potatisen och låt det hela koka ca 15 minuter. Hacka jordnötterna. Rör ner grädde, sirap och jordnötter. Sjud i ytterligare några minuter eller tills potatisen känns mjuk.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Dansmyran 13 februari 2011

    Så god. Spännande kryddkombination. Tog lite mer potatis och jordnötter, vi var hungriga :D Kommer göras fler gånger.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben