Serverar: 50-60 portioner
Saffransbröd är ett måste till Lucia. Det här är ett enkelt recept som jag gärna använder yoghurt eller fil med vaniljsmak i degvätskan istället för en massa socker. Degen blir saftig och mild i smaken. Ägget i degen kan uteslutas och endast användas till pensling av brödet till gräddningen.
Ingredienser
200 g smör eller margarin
1 l yoghurt eller fil med vaniljsmak
5 dl mjölk
100 g jäst
1 1/2 dl socker
2-2 1/5 l vetemjöl
2 g saffran, finstött
1 tsk salt
2-4 tsk kardemumma, mald
1-2 ägg
1-1 1/2 dl russin
1-3 dl pärlsocker
Instruktioner
- Tag fram yoghurt eller fil samt jäst en stund före tillredning av degen och låt dessa bli något rumstemererade.
- Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken, yogurten hälls i senare. Värm mjölkblandningen till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös denna med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, kardemumma, saffran eventuellt ägg och russin. Tillsätt lite av mjölet till en slät och fin smet.
- Häll i yogurten eller filen och låt smeten bli lös och klumpfri. Ha i mjöl tills degen är slät och smidig och släpper från bunkens kanter. Ställ degen att jäsa i ca 30 minuter med bakduk över.
- Ta upp degen och knåda något. Dela sedan upp degen i 4 bitar och arbeta en del åt gången. De andra tre kan ni lägga undan med bakduk på så länge.
- Forma degbitarna till flätor, längder, kransar, bullar, lussekatter eller egna trevliga former. Lägg dem på bakplåtsklädda plåtar och garnera eventuellt med russin och låt jäsa i ca 30 minuter täckta med bakduk.
- Vispa upp ägg till pensling och pensla försiktigt de jästa bröden, ha på pärlsocker om så önskas.
- Grädda lussekatter och bullar i mitten av ugnen i 250 grader i 8-10 minuter.
- Grädda längder, kransar, flätor och andra stora bröd i nedre delen av ugnen i 200 grader 15-20 minuter.
- Låt bröden svalna under bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (0)