Solbröd - saffransbröd

Jättegott!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g svenskt smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g Kesella
  • 1 g saffran
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • Ca 18 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Till fyllning solbröd
  • 3 dl grovriven mandelmassa
  • 2 dl russin
  • 1/2 dl apelsinjuice eller apelsinlikör
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°. Häll spadet i bunken. Rör tills jästen har löst sig. Rör i kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk, ca 30 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
    2. Solbröd: Dela degen i 8 delar. Kavla ut till rundlar, ca 25 cm i diameter. Rör ihop fyllningen. Bred den på fyra av delarna, inte ända ut i kanten. Täck med de övriga delarna och tryck ihop kanten. Klipp 2 cm djupa och 1 cm breda flikar runt bröden. Vik upp en flik, vik ner en och fortsätt så runt brödet. Jäs 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200°, ca 20 minuter. Sikta florsocker över vid servering.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    45-50
    16
    1 h 30 min
    40

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben