Serverar: 45-50 portioner
Har bakat många olika saffransbullar genom åren, men de här slår alla tidigare jag bakat. Fluffiga, saftiga, smakrika, så jätte, jättegoda..
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g margarin,smält
2 påsar saffran a 0,5 g
1 dl kesella
1 ½ dl vit baksirap
1 ägg
½ tsk salt
17-18 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör, mjukt
1 ½ dl strösocker
2 tsk malen kanel
3 tsk malen kardemumma
50 g hackad sötmandel eller riven mandelmassa
1 ägg till pensling
Bullformar av folie eller papper
Instruktioner
- Smält margarinet, slå i mjölken och låt blandningen bli lite ljummen. Rör ut jästen med lite av degspadet tillsätt saffran och rör tills det löser sig.
- Arbeta in övriga ingredienser till degen. Börja med den mindre mängden mjöl och arbeta till en smidig deg. Jäs i 40 min.
- Blanda under tiden smör, socker, kryddor och mandel eller mandelmassan till fyllningen.
- Knåda degen på lätt mjölat underlag. Ta i lite mer mjöl om så behövs - men inte i överkant, saffransbröd blir lätt torrt.
- Forma tre längder och dela i lagom stora bitar. Rulla till bullar och ställ dom i formarna, eller lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Tryck ett ganska djupt hål i varje bulle med hjälp av t ex baksidan på skaftet av en bordskniv och fördela i fyllningen. Jäs 25 min. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, i vanlig ugn på 250 g, i varmluftsugn på 225 g.
Liknande recept
Kommentarer (16)
Dessa bullar gör alltid min mamma och det finns inga godare saffrasbullar tycker jag!
Håller med klart godaste saffransbullarna. Jag har även gjort dessa utan saffran. Mycket goda vetebullar blir det då.
Hejsan, de här bullarna påminner om något som säljs här i alla affärer i Tran¨s ,. Då kallas de Kanelbroscher och har vetedeg ,men fyllningen verkar vara densamma kanske minus mandelmassan. :-) Kul!!
Suveränt goda, jag gjorde hälften med vaniljkräm, och det var oxå smaskens! Tyvärr glömde jag smörja dom, men det gick bra att dutta på lite "glans" när dom var klara
Supergoda! Gjorde också en spännande variant där jag kavlade ut degen, bredde på smör och mandelmassa, vek över och stansade ut figurer med papparkaksmått =) Vart supergott!
Mycket goda saffransbullar. Barnen älskade dem.
Suveräna!
Så fantastisk goda. Tack för att du har delad recepten :-)
Så goda!!
Bakade 2 satser förra julen och har bjudit många besökare på. De är fantastiska!
jätte mumsiga :)
Goda, saftiga och lätta att baka. Kommer att bli en årlig favorit. Högsta betyg. Tack för ett bra recept.
Lika goda detta året. Kan varmt rekommendera detta recept.
Så himla saftigt goda, och inte särskillt svåra att baka heller !! Kan varmt rekommenderas
Jättegoda saffransbullar! Jag gjorde dem med glutenfritt mjöl och de blev riktigt luftiga (vilket inte är det vanligaste) Tack för receptet!
Hur stora ska man rulla dem? Hur många blir det? Tacksam för hjälp.