Bräserad älgstek med grönsaker

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg ytterlår av älg
  • 3 gula lökar
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri (100 g)
  • 2 morötter
  • 12-16 champinjoner eller svamp
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning mörk viltbuljong
  • 10 enbär
  • 10 vitpepparkorn
  • några kvistar timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk tomatpuré
  • 12 körsbärstomater
  • 8 kronärtskocksbottnar frysta eller på burk
  • olja till stekning
  • saften av 1/2 citron
  • maizena eller arrowrot
  • salt och peppar
  • Till servering
  • potatispuré eller kokt potatis
  • Instruktioner

    1. 1. Sätt ugnen på 125°C.
    2. 2. Salta och peppra, bryn köttet runt om i en stekgryta. Ta upp köttet.
    3. 3. Skala och hacka lök, skala och tärna palsternacka, rotselleri och morötter. Fräs grönsaker och champinjoner i stekgrytan. Häll på vinet och låt det koka in nästan helt.
    4. 4. Lägg i köttet, häll på vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Låt bräsera med lock i mitten av ugnen 1?2 timmar.
    5. 5. Under tiden; skålla och skala tomaterna. Skär kronärtskockorna i mindre bitar och koka dem hastigt i vatten i en kastrull, skölj i kallt vatten. Fräs dem i olja i en stekpanna med tomaterna. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
    6. 6. Ta upp köttet med hålslev när det är riktigt mört. Sila av grönsakerna från buljongen och spara dem till servering. Red buljongen med maizena eller arrowrot.
    7. Servera köttet i skivor med grönsakerna från bräseringen, kronärtskockorna och tomaterna samt potatispuré eller kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben