Bröd i lergryta

Om man gräddar brödet i lergrytan blir det högt och saftigt

Ingredienser

  • 1 dl hela vetekorn
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl vetekross
  • 3 dl kokande vatten
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl rågsikt
  • 50 g jäst
  • 13 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl
  • 7 dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 2 msk salt
  • Instruktioner

    1. Dagen före: Lös upp 50 g jäst I 3dl ljummet vatten. Rör i 3 dl rågsikt. Låt det stå övertäckt över natten. Häll kokande vatten på vetekornen och råg- och vete-kross
    2. Dagen då brödet bakas: Blanda ingredienserna från dagen före. Tillsätt 13 dl rågsikt, 8 dl vetemjöl till fördegen. Häll i 7 dl ljummet vatten, 2 msk olja och 2 msk salt. Arbeta degen jämn och slät. Låt jäsa i 30 min.
    3. Lägg två lergrytor i blöt. Smörj dem med olja. Dela degen och lägg den i lergrytorna.
    4. Sätt in grytorna i kall ugn, sätt på ugnen till 200 grader. Låt stå 1h.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10

    Kommentarer (1)

    herrp 26 oktober 2009

    Bröd bakat i lergrya blir saftigt och får fin skorpa runt om. Hälsar herrp

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben