Bröd med frukt och nötter

Serverar: 2 portioner

Jättegott och nyttigt bröd med tuggmotstång och som sätter igång magen. Man kan variera frukterna och nötterna som man vill eller så hoppar man bara över något och tar lite mera mjöl.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1½ tsk salt
  • 6 dl ljummet vatten
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl hackad fikon
  • 1 dl hackad aprikos
  • 1 dl grovhackade valnötter
  • 1 dl grovhackade hasselnötter
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 dl 4 kornkross
  • 7 - 9 dl vetemjöl
  • Flingsalt
  • Instruktioner

    1. Lös jästen i vattnet, blanda ner resten av ingredienserna utom mjölet. Tillsätt mjölet pö om pö tills det blivit en kladdig deg.
    2. Låt jäsa i bunken under duk i 1½ timme.
    3. Baka ut till önskad bröd storlek. Antingen en stor eller 2 mindre. Lägg på långpanna och jäs yttligare 30 minuter under duk.
    4. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla brödet med olivolja och strö på flingsalt. Grädda längst ner i ugnen i 20 minuter.
    5. Sänk värmen till 150 grader, grädda yttligare i 25 - 30 minuter. Låt svalna under duk.
    6. Man måste inte ha fikon, aprikos o nötter som receptet ovan. Ett alternativ på detta recept är att byta ut alla ingredienser nedanför olivoljan och så kan man ha tex. 1 dl. soltorkade tomater och ca 16 dl vetemjöl.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    jzw0010 6 april 2009

    Ska det vara torkade fikon & aprikoser, eller färska?

    Relaterade Artiklar

    Nyttiga tips och råd!
    Tips, råd och kunskaper om näring och grönt får vi aldrig för mycke...

    Julbord för födoämnesallergiker
    Det finns flera olika typer av allergier och livsmedelsöverkänslighete...

    Konsten att beskriva vin
    Tycker ni att vin doftar vin och så är det bra med det? Ni behöver int...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben