Brödkakor på skinkspad

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Brukar spara skinkspadet i små petflaskor som jag fryser in och bakar brödkakor på.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl skinkspad
  • 2 tsk sirap
  • ½ tsk salt
  • 8-10 dl rågsikt
  • Instruktioner

    Smula sönder jästen i en bunke. Värm skinkspadet till 37 grader och slå på lite i taget på jästen så den löser upp sig. Häll i salt och sirap och hälften av mjölet och börja arbeta till en deg. Blanda i lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter eller tills degen jäst till dubbel storlek. Lägg upp degen på bakbordet och dela degen i fyra delar och kavla ut till runda brödkakor. Nagga och låt jäsa i ca.20 minuter. Grädda mitt i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Maria Ståhl 31 december 2023

    Hej, Det här receptet https://www.matklubben.se/recept/broedkakor-pa-skinkspad-76644 är det närmaste jag kan komma det jag vill ha när jag letar på nätet. Kan jag ta bort äggen, byta ut sirapen mot socker och rågsikten mot vetemjöl? Hur vet jag hur mycket salt som blir lagom? Kommer jag då få småfranskor eller långfranskor istället om jag väljer rätt storlek på mina degbitar? Med vänlig hälsning Maria Ståhl

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben