Buljongkokt panerad rotselleri med brynta champinjoner, äggcréme och syltad lök

Serverar: 4 portioner

Festlig, vegetarisk bjudmat där priset är långt under den vanliga bjudmaten. Läckert, nytänkande och gott!

Ingredienser

  • 800 g rotselleri
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • ½ dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2½ dl panko eller ströbröd
  • 1 tsk + 1 tsk salt
  • 300 g små champinjoner
  • 1 msk smör
  • 3 msk rapsolja
  • Syltad lök
  • 1 liten rödlök
  • 1/4 ättikssprit 12%
  • ½ dl socker
  • 1 dl vatten
  • Äggcréme
  • 2 ägg
  • 3 msk majonnäs
  • 2 krm äppelcidervinäger
  • 2 krm salt
  • Garnering
  • Smörgåskrasse
  • Instruktioner

    1. Syltad lök: Skala och skär löken i klyftor. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och låt koka upp. Lägg i lökklyftorna och koka ca 30 sekunder. Ta kastrullen från plattan och låt löken kallna i lagen.
    2. Äggcréme: Lägg äggen i en kastrull med vatten. Låt koka upp och sjud äggen ca 3 minuter. Spola äggen i kallt vatten och skala dem. Mixa äggen tillsammans med majonnäs och vinäger till en slät kräm. Krydda med salt.
    3. Buljongkokt panerad rotselleri: Skär bort skalet från rotsellerin och skär den i 1 cm tjocka skivor. Halvera skivorna. Koka upp buljong och vinäger med lagerblad och 1 tsk salt. Koka sellerin ca 5 minuter. Lyft upp och låt sellerin svalna.
    4. Vänd selleriskivorna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i panko eller ströbröd blandad med 1 tsk salt.
    5. Ansa champinjonerna. Stek dem i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt.
    6. Stek sellerin i olja ca 3 minuter per sida tills de fått fin färg. Servera med champinjoner, syltad lök och äggcréme garnerad med smörgåskrasse.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben