Buljongkokt panerad rotselleri med brynta champinjoner, äggcréme och syltad lök
Festlig, vegetarisk bjudmat där priset är långt under den vanliga bjudmaten. Läckert, nytänkande och gott!
Ingredienser
800 g rotselleri
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk rödvinsvinäger
1 lagerblad
½ dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl panko eller ströbröd
1 tsk + 1 tsk salt
300 g små champinjoner
1 msk smör
3 msk rapsolja
Syltad lök
1 liten rödlök
1/4 ättikssprit 12%
½ dl socker
1 dl vatten
Äggcréme
2 ägg
3 msk majonnäs
2 krm äppelcidervinäger
2 krm salt
Garnering
Smörgåskrasse
Instruktioner
- Syltad lök:
Skala och skär löken i klyftor. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och låt koka upp. Lägg i lökklyftorna och koka ca 30 sekunder. Ta kastrullen från plattan och låt löken kallna i lagen.
- Äggcréme:
Lägg äggen i en kastrull med vatten. Låt koka upp och sjud äggen ca 3 minuter. Spola äggen i kallt vatten och skala dem. Mixa äggen tillsammans med majonnäs och vinäger till en slät kräm. Krydda med salt.
- Buljongkokt panerad rotselleri:
Skär bort skalet från rotsellerin och skär den i 1 cm tjocka skivor. Halvera skivorna. Koka upp buljong och vinäger med lagerblad och 1 tsk salt. Koka sellerin ca 5 minuter. Lyft upp och låt sellerin svalna.
- Vänd selleriskivorna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i panko eller ströbröd blandad med 1 tsk salt.
- Ansa champinjonerna. Stek dem i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt.
- Stek sellerin i olja ca 3 minuter per sida tills de fått fin färg. Servera med champinjoner, syltad lök och äggcréme garnerad med smörgåskrasse.
Liknande recept
Kommentarer (0)