Du behöver en stor form, fast en vanlig ugnsform går också bra. Receptet räcker gott och väl som ensam rätt för sex personer, för 10–12 på en buffé.
Ingredienser
Pajdeg
250 g smör
9 dl vetemjöl
1 dl vatten
Fyllning
150 g färska champinjoner
1 burk hela tomater
1 vitlöksklyfta
1½ dl vitt vin
7 ägg
3 3/4 dl mjölk
3 3/4 dl grädde
175 g riven ost
1 tsk italiensk salladskrydda
Salt
Malen vitpeppar
Matfett till stekning
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Pajdeg:
Skär matfettet i mindre bitar och lägg i en bunke med mjölet. Smula mjöl och fett med fingertopparna tills allt blir fullständigt finfördelat. Tillsätt vatten och kläm ihop till en deg. Låt vila kallt.
- Rensa och skiva champinjonerna, skär tomaterna grovt och finhacka vitlöken. Fräs svampen några minuter i matfett i en stekpanna.
- Tillsätt vitlöken, fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomaterna med sitt spad samt vinet. Krydda med 1 tsk salt och några tag med pepparkvarnen. Låt småputtra i 15 minuter.
- Smörj en pajform och kavla ut degen så att den räcker till formen. Lägg degen i formen och se till att den går upp ordentligt över kanten. Förgrädda i 12 minuter.
- Vispa äggen och blanda med gräddmjölk, ost och salladskrydda. Blanda tomatröran med äggblandningen och häll i pajskalet.
- Grädda pajen tills fyllningen har stelnat. Det tar 50-60 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)