Butlers ostpaj

Serverar: 6 portioner

Du behöver en stor form, fast en vanlig ugnsform går också bra. Receptet räcker gott och väl som ensam rätt för sex personer, för 10–12 på en buffé.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 250 g smör
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • Fyllning
  • 150 g färska champinjoner
  • 1 burk hela tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1½ dl vitt vin
  • 7 ägg
  • 3 3/4 dl mjölk
  • 3 3/4 dl grädde
  • 175 g riven ost
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • Salt
  • Malen vitpeppar
  • Matfett till stekning
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200°.
    2. Pajdeg: Skär matfettet i mindre bitar och lägg i en bunke med mjölet. Smula mjöl och fett med fingertopparna tills allt blir fullständigt finfördelat. Tillsätt vatten och kläm ihop till en deg. Låt vila kallt.
    3. Rensa och skiva champinjonerna, skär tomaterna grovt och finhacka vitlöken. Fräs svampen några minuter i matfett i en stekpanna.
    4. Tillsätt vitlöken, fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomaterna med sitt spad samt vinet. Krydda med 1 tsk salt och några tag med pepparkvarnen. Låt småputtra i 15 minuter.
    5. Smörj en pajform och kavla ut degen så att den räcker till formen. Lägg degen i formen och se till att den går upp ordentligt över kanten. Förgrädda i 12 minuter.
    6. Vispa äggen och blanda med gräddmjölk, ost och salladskrydda. Blanda tomatröran med äggblandningen och häll i pajskalet.
    7. Grädda pajen tills fyllningen har stelnat. Det tar 50-60 minuter.

    Liknande recept

    4.8
    30 min
    6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben