1-1 1/2 kg kött av älg, hjort, ren eller annat vilt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 flaska rött vin
1 msk enbär
2 msk tomatpuré
15-20 smålökar
1 liter blandsvamp
3 msk smör/margarin
Instruktioner
Skär köttet i ca 3 cm stora kuber. Skala och hacka löken grovt. Skala och finhacka vitlöken. Krossa enbären i mortel eller på något annat sätt.
Låt 1 msk smör bli ljusbrunt i en stekpanna på stark värme. Bryn köttet väl runt om. Ta inte för mycket åt gången i pannan.
Vispa ut tomatpurén i vinet, sätt till enbären och 1 1/2 tsk salt och ta några rejäla tag med pepparkvarnen.
Sätt en gryta på ganska svag värme och låt drygt 1 msk smör bli svagt brynt. Lägg i löken och vitlöken och låt dem bli gyllenbruna.
Häll i vinet och låt det småkoka några minuter innan du lägger i köttet. Koka upp, lägg på locket och sjud på ganska stark värme i ca 2 timmar eller tills köttet känns mört och fint.
Medan grytan sjuder skalar du smålökarna och bryner dem lätt i lite smör. Rensa och fräs även svampen lätt. Låt lökarna och svampen koka med i grytan de sista 45 minuterna.
När köttet känns mört smakar du, om det behövs mer salt och peppar, sedan är grytan klar. Ät gärna någon pasta till eller potatis.