Butlers viltgryta

Serverar: 4-6 portioner

God gryta.

Ingredienser

  • 1-1 1/2 kg kött av älg, hjort, ren eller annat vilt
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 flaska rött vin
  • 1 msk enbär
  • 2 msk tomatpuré
  • 15-20 smålökar
  • 1 liter blandsvamp
  • 3 msk smör/margarin
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i ca 3 cm stora kuber. Skala och hacka löken grovt. Skala och finhacka vitlöken. Krossa enbären i mortel eller på något annat sätt.
    2. Låt 1 msk smör bli ljusbrunt i en stekpanna på stark värme. Bryn köttet väl runt om. Ta inte för mycket åt gången i pannan.
    3. Vispa ut tomatpurén i vinet, sätt till enbären och 1 1/2 tsk salt och ta några rejäla tag med pepparkvarnen.
    4. Sätt en gryta på ganska svag värme och låt drygt 1 msk smör bli svagt brynt. Lägg i löken och vitlöken och låt dem bli gyllenbruna.
    5. Häll i vinet och låt det småkoka några minuter innan du lägger i köttet. Koka upp, lägg på locket och sjud på ganska stark värme i ca 2 timmar eller tills köttet känns mört och fint.
    6. Medan grytan sjuder skalar du smålökarna och bryner dem lätt i lite smör. Rensa och fräs även svampen lätt. Låt lökarna och svampen koka med i grytan de sista 45 minuterna.
    7. När köttet känns mört smakar du, om det behövs mer salt och peppar, sedan är grytan klar. Ät gärna någon pasta till eller potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben