Butterkaka

Mums!

Ingredienser

  • ½ pkt / påse jäst för matbröd (blå)
  • 1 dl grädde
  • 100 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 1 ägg
  • Lite mjöl till utbakning
  • Fyllning 1
  • 1 ägg
  • 1 ägggula
  • 2 msk socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,75 dl kaffegrädde
  • 3-4 dl mjölk
  • 1 msk vanillinsocker
  • Fyllning 2
  • Knappt 75 g smör
  • 4 msk strösocker
  • ½ dl russin
  • Pensling och garnering
  • 1 uppvispat ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Ljumma grädden och rör i den smulade jästen. Hacka samman smör och mjöl i en bunke. Tillsätt sockret, rör väl. Blanda jäst, grädde och sist ägget. Arbeta, ev med mer mjöl, ihop degen. Låt jäsa, ca 1 tim övertäckt.
    2. Fyllning1: Vispa ägg och socker i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning, späd med grädde och mjölk. Sjud under vispning tills blandningen tjocknar. Lyft från värmen, tillsätt vanillinsockret. Låt svalna. Rör då och då.
    3. Fyllning 2: Rör en smörkräm av det rumsvarma smöret och sockret. Skölj russinen och låt rinna av, bred ut dem på hushållspapper för att torka. Smörj stekpannan eller formen väl med smör. Kavla hälften av degen till en rund platta, något större än formens botten.
    4. Lägg i degkakan, tryck upp degkanterna 2-3 cm mot formens sidor. Bred fyllning 1 över botten. Kavla resten av degen till en rätt tunn, avlång kaka, ca 10x30 cm. Bred över fyllning 2, strö på russinen och rulla från långsidan som en rulltårta. Pensla skarven med uppvispat ägg.
    5. Skär i ca 3 cm breda bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i vaniljfyllningen och tryck ned dem lätt. Låt jäsa, ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.
    6. Pensla med ägget och strö på pärlsockret. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 min eller tills den har fin färg och känns fast i mitten vid prov med sticka. Låt svalna i sin form, ej täckt. Sjunker alltid något mot mitten när den kallnar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Nikolina94 12 februari 2009

    är det ngn som gjort den här kakan? bra resultat? :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben