Butterkaka med äppel- och kanelfyllning

Serverar: 26 portioner

Grunddegen och fyllningarna räcker till både bullar och butterkaka.

Ingredienser

  • 1 sats grunddeg
  • 26 pappersformar
  • Kanelfyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 125 g smör , rumstempererat
  • 2 ½ msk marsánpulver för kokning
  • 1 msk kanel
  • Äppelfyllning
  • 2-3 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Glasyr
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Gör grunddegen.
    2. Kanelfyllning: Riv mandelmassa. Blanda den med, smör, marsánpulver och kanel med elvisp till en jämn massa.
    3. Äppelfyllning: Skala äpplena och skär dem i små tärningar. Vänd dem i socker.
    4. Dela degen i två delar. Kavla ut en del i taget till en 35x50 cm stor platta. Bred över hälften av kanelfyllningen. Strö över hälften av äppelbitarna och rulla ihop degen till en rulle. Gör likadant med den andra degbiten.
    5. Skär upp varje rulle i 20 bitar och lägg 14 bitar i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg resterande bitar i pappersformar. Låt jäsa under bakduk 30 min. Sätt ugnen på 250°.
    6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min. Sänk värmen till 200°.
    7. Pensla butterkakan med ägg och strö över pärlsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20–25 min. Låt svalna.
    8. Blanda ihop florsocker och vatten till glasyr och ringla över kakan och bullarna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben