Café Svenssons wienerkaka

Serverar: 12 portioner

Denna läckra wienerkaka gömmer både vaniljkräm och mandelmassa. Degen kräver lite längre jäsning, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!

Ingredienser

  • ½ pkt jäst, 25 g
  • 100 g smör eller margarin
  • ½ dl strösocker
  • 1 dl kall mjölk
  • 2 ägg
  • 5-6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 påsar marsanpulver för kokning
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 100 g mandelmassa
  • Pensling
  • 2 msk smör eller margarin
  • Garnering
  • ½ dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Rör matfett och socker poröst, gärna med elvisp. Häll mjölken över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt jästblandningen i matfettsblandningen tillsammans med äggen.
    2. Tillsätt nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
    3. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timma på en rumsvarm och dragfri plats.
    4. Gör fyllningen: Blanda marsanpulver, mjölk och socker i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt krämen kallna.
    5. Riv mandelmassan. Blanda ner mandelmasserivet i krämen.
    6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Dela degen i två delar. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca 25 cm i diameter.
    7. Smörj en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter, lägg en rundel i formen. Fördela marsanfyllningen på degen, men inte ända ut till kanten. Lägg den andra rundeln ovanpå. Skär med en vass kniv ett rutmönster i övre rundeln.
    8. Låt kakan jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla degen med smält matfett. Strö över socker.
    9. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Ta loss kanten och låt kakan kallna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben