Champagne- och jordgubbsmoussetårta med mandelbotten och champagnegelé

Tid: 2 timmar

Denna tårta bakade jag till min sambo på hans födelsedag. Jag ville ha romantiska och lyxiga smaker, med lätt konsistens då han fyller på sommaren. Detta är resultatet och mitt hopkok av inspirerande recept från olika håll. Jag har anpassat recepten lite för att passa denna tårta, men länkar även till ursprungskällorna.

Ingredienser

  • Mandelbotten
  • 250 g mandelmassa
  • 2 st äggvitor alt 1 ägg (stora ägg)
  • Champagnemousse
  • 4 st äggulor
  • 50 g socker
  • 3 dl champagne
  • 4 gelatinblad
  • 1 citron
  • 3 dl grädde
  • Jordgubbsmousse
  • 1 ägg
  • ca 40 g socker
  • 300 g jordgubbar
  • 1 citron
  • 3 dl grädde
  • 5 gelatinblad
  • Champagnegelé
  • 1,3 gelatinblad
  • 4,6 dl rosa champagne
  • 5,5 msk socker
  • 1 droppe röd hushållsfärg
  • Garnering
  • T.ex. vackra bär, hembakta maränger och/eller blommor
  • Instruktioner

    1. Mandelbotten: Värm ugnen till 150 grader. Riv eller smula sönder mandelmassan så smått du kan. Du kan också skiva den och lägga i en matberedare och blanda med kniven. Blanda mandelmassan med äggvitorna eller det hela ägget till en jämn smet. Tryck ut i en springformform, ca 24 cm. Smörj ev. formen med smör först, så lossnar bottnen enklare sedan. Grädda i 10 minuter eller tills den fått fin färg. Låt den sedan svalna.
    2. Champagnemousse: Blötlägg gelatinbladen till champagnemoussen. Sjud äggulor, champagne och socker till en fluffig kräm. Rör ut gelatinet och zest av en citron i lite av krämen. Rör ner resten av blandningen. Kyl. Vispa upp grädden till både champagnemoussen och jordgubbsmoussen. Vänd ner hälften av grädden i den svala krämen. Häll upp i springformen, ovanpå den avsvalnade mandelbottnen. Kyl. När den börjat sätta sig, häll på jordgubbsmoussen och kyl igen.
    3. Jordgubbsmousse: Blötlägg gelatinbladen. Mixa och passera jordgubbarna. Vispa ihop ägget, 200 g av jordgubbarna, skal och saft av en citron och sockret. Värm upp resten av jordgubbarna och tillsätt de blötlagda gelatinbladen. Blanda ihop de varma jordgubbarna med äggblandningen. Vänd ner grädden.
    4. Champagnegelé: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Reducera champagnen till två tredjedelar. Tillsätt sockret och låt det smälta innan gelatinbladen och färgen tillsätts. Då gelésmeten svalnat men ej stelnat, häll den försiktigt över moussetårtan. Låt stelna innan du garnerar tårtan!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben