Choklad och mandeltarte med hallon

Hallon och choklad i denna läckra tårtan.

Ingredienser

  • Chokladmördeg
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 ägg
  • 2 ¾ dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Chokladmandelfyllning
  • 80 g mörk choklad
  • 125 g rumstempererat smör
  • 125 g skållad, torkad och finmald mandel
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • 3 stora rumstempererade ägg
  • Garnering
  • ½ dl hallonsylt
  • Ca 1 liter färska hallon
  • Instruktioner

    1. Börja med chokladmördegen. Blanda smöret med florsocker och ägg.
    2. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker. Sikta ned det i smeten och rör samman till en deg. Låt stå kallt någon timme.
    3. Sätt ugnen på 180ºC. Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord. Lägg den över en låg pajform (ca 24 cm i diameter) och fodra den med deg. Tryck till med kaveln vid kanten så skär du samtidigt av överflödig deg.
    4. Nagga chokladmördegen och ställ formen i frysen medan du gör småkakor och fyllning.
    5. Kavla den överblivna degen tunt och ta ut kakor med mått. Pensla med lite vatten och strö över strösocker. Grädda dem i 200 grader ca 10 minuter mitt i ugnen.
    6. Smält chokladen, gärna i mikrovågsugn på låg effekt. Blanda chokladen med det rumstempererade smöret till en jämn smet.
    7. Blanda mandel, florsocker och majsstärkelse. Rör ner det i chokladsmöret och sist äggen ett i taget.
    8. Häll smeten i formen och stryk upp den längs kanterna så blir den rak vid gräddningen. Grädda på nedersta falsen ca 40 minuter, precis tills den börjar spricka på ytan. Sockra ovansidan när den kommer ur ugnen. Vänd den upp och ner på ett galler för att svalna. Ta bort formen så blir mördegsbotten spröd.
    9. När den kallnat bred ut hallonsylt ovanpå och garnera med färska hallon efter tillgång. Pudra över florsocker vid serveringen och servera grädde eller vaniljglass till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben