Chokladfondant

Serverar: 8 portioner

Tid: 30 minuter

En liten efterrätt men ack så god! Äts med fördel med marinerade jordgubbar och vaniljglass. En god jordgubbsmarinad kan man lätt göra genom att blanda 1 dl vatten med en dl socker och koka upp. Tillsätt en halv pressad lime och 2 cl likör. Här går det att ta det man föredrar men jag gillar men en mangolikör kan varmt rekommenderas. De Kuypers likörer finns i Systembolagets beställningssortiment.

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad (60-65%)
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 70 g strösocker/muscovadosocker
  • 120 g ägg
  • 60 g äggula
  • 30 g maizena
  • 150 g jordgubbar
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 20 cl mangolikör (De Kuyper)
  • ½ lime
  • Vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Ställ fram smöret så det får bli rumstempererat och värm sedan ugnen till 190 grader.
    2. Smält chokladen i vattenbad till 40 grader och värm även smöret till 40 grader. Blanda choklad och smör. (jag blandar 70% och 55% bakchoklad så jag fick runt 60%ig till kakan)
    3. Vispa sockret med äggen och gulorna luftigt och vänd ner en tredjedel av choklad- och smörblandningen i äggsmeten och blanda ordentligt. Häll sen ner resterande chokladblandning och blanda ordentligt.
    4. Sikta ner maizena.
    5. Smöra åtta suffléformar, häll i smeten och grädda i 6-10 minuter (de kommer att se väldigt oklara ut när ni tar ut dem men det ska de göra)
    6. Låt stå ett par minuter och vänd sen ur formarna på en tallrik. De ska inte bli kalla bara vila ett tag så de fortfarande är varma när de serveras.
    7. Gör sig riktigt bra med marinerade jordgubbar och vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Årets gröna kock
    Markus Aujalay från Operakällaren i Stockholm har i hård konkurrens me...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben