En liten efterrätt men ack så god!
Äts med fördel med marinerade jordgubbar och vaniljglass. En god jordgubbsmarinad kan man lätt göra genom att blanda 1 dl vatten med en dl socker och koka upp. Tillsätt en halv pressad lime och 2 cl likör. Här går det att ta det man föredrar men jag gillar men en mangolikör kan varmt rekommenderas.
De Kuypers likörer finns i Systembolagets beställningssortiment.
Ingredienser
150 g mörk choklad (60-65%)
150 g smör, rumstempererat
70 g strösocker/muscovadosocker
120 g ägg
60 g äggula
30 g maizena
150 g jordgubbar
1 dl socker
1 dl vatten
20 cl mangolikör (De Kuyper)
½ lime
Vaniljglass
Instruktioner
- Ställ fram smöret så det får bli rumstempererat och värm sedan ugnen till 190 grader.
- Smält chokladen i vattenbad till 40 grader och värm även smöret till 40 grader. Blanda choklad och smör. (jag blandar 70% och 55% bakchoklad så jag fick runt 60%ig till kakan)
- Vispa sockret med äggen och gulorna luftigt och vänd ner en tredjedel av choklad- och smörblandningen i äggsmeten och blanda ordentligt. Häll sen ner resterande chokladblandning och blanda ordentligt.
- Sikta ner maizena.
- Smöra åtta suffléformar, häll i smeten och grädda i 6-10 minuter (de kommer att se väldigt oklara ut när ni tar ut dem men det ska de göra)
- Låt stå ett par minuter och vänd sen ur formarna på en tallrik. De ska inte bli kalla bara vila ett tag så de fortfarande är varma när de serveras.
- Gör sig riktigt bra med marinerade jordgubbar och vaniljglass.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Årets gröna kock
Markus Aujalay från Operakällaren i Stockholm har i hård konkurrens me...