Chokladfondant med lemoncurd och hallon

Serverar: 4-6 portioner

Dessert - efterätt som den perfekta avlutningen på det gamla året - eller en suveränt god början på det nya...

Ingredienser

  • Chokladfondant
  • 100 g smör + smör till formarna
  • 0,75 dl socker
  • 100 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • ½ dl mjöl
  • ½ krm salt
  • ca 4-6 ugnsfasta papper eller folieformar, muffinsvarianten
  • Lemoncurd till servering
  • Vaniljglass till servering
  • Varma hallon i sockerlag
  • ½ dl socker
  • 1 msk vatten
  • ½ vaniljstång
  • 2 dl frysta hallon
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • Lavendelflarn
  • 25 g smör
  • 2 msk socker
  • 1 msk honung
  • 2½ msk vetemjöl
  • 1 tsk lavendelblommor ex. från Österlenkryddor
  • Instruktioner

    1. Chokladfondant Smörj formarna väl med smör. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett åt gången under vispning och till sist äggulan. Smält chokladen i mikron på hög effekt i ca 1-2 minuter och häll ned i smeten. Till sist tillsätter du mjölet. Blanda alla ingredienserna och häll ca 1 dl chokladsmet i varje form eller till det är knappt 0,5 cm kvar upp till kanten. Sätt in formarna i kylen och ta fram när det är dags för gräddning. Låt stå i kylen 2-3 timmar. Grädda formarna i mitten av ugnen på 250 grader i 6-8 minuter. Mittenpartiet av fondanten ska fortfarande dallra lätt och kännas lös när du rör vid den.
    2. Varma hallon i sockerlag: Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Häll över vattnet. Låt sockret smälta på låg värme. Dela en vaniljstång på mitten och använd den ena halvan. Gröp ur vaniljstången och lägg både inkråm och stång i lagen när den börjar anta flytande form. Lägg i de frysta hallonen i kastrullen och först när de börjar bli varma häller du i citronsaften
    3. Lavendelflarn: Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan alla ingredienser. Rör ihop till en smet på medelhög värme i ca 3 minuter. Var försiktig så att smeten inte bränner vid. Ställ åt sidan och låt svalna och tjockna i ca 10 minuter. Fördela och rulla smeten i fyra långa, smala längder direkt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 6-8 minuter. Låt svalna något, skär sedan kanterna jämna och dela flarnen i lagom långa bitar. Forma gärna flarnen till spiraler eller låt dem förbli fina långa stänger.
    4. Vid servering: Lossa försiktigt formen från fondantens kanter och ställ den på tallriken. Garnera med lemoncurd,vaniljglass, lavendelflarn och varma hallon.
    5. Vintips: Muscat de Beaumes de Venise art.nr 8181 149 kr/750 ml

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben