Chokladkaka med apelsinsallad

Serverar: 10 portioner

Till chokladkakans mörka och fylliga toner passar den guldgula sötsyrliga apelsinsalladen utmärkt.

Ingredienser

  • 125 g smör eller margarin
  • 125 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 1½ dl råsocker
  • Finrivet skal av en apelsin
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • Garnering
  • 75 g macadamianötter
  • Apelsinsallad
  • 4 apelsiner
  • Culinary syryp med karamellsmak
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter ca 20 cm i diameter.
    2. Mät upp matfettet i en kastrull och tillsätt chokladen som brutits i mindre bitar. Smält alltsammans på svag värme under omrörning. Ställ åt sidan att svalna.
    3. Vispa ägg och råsocker ljust och poröst.
    4. Tillsätt finrivet skal av en vältvättad apelsin. Sikta ner bakpulvret och vetemjölet som blandats samman. Häll ner chokladsåsen och rör varsamt samman till en slät smet.
    5. Bre ut smeten jämnt i bakformen och strö över macadamianötter som hackats grovt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
    6. Låt den nygräddade kakan kallna i formen innan den lossas.
    7. Gör apelsinsalladen så här: Skär av toppen och botten på apelsinerna. Skär därefter av skalet ända in till fruktköttet. Följ hinnorna och skär med en vass kniv ut klyftorna. Skär dessa i mindre bitar. Pressa saften ur hinnorna och häll över salladen.
    8. Söta salladen med lite karamellsirap till lagom sötma.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben