Chokladkaka med cognacsfikon

Serverar: 10-12 portioner

En festlig och mastig kaka eller tårta om man så vill kalla den.

Ingredienser

  • 250 g osaltat smör
  • 250 g mörk blockchoklad
  • 2 dl socker
  • 2 msk snabbkaffepulver av espressotyp
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • Glasyr
  • 200 g mörk blockchoklad
  • Smält smör eller olja
  • Servering
  • 1 burk fikon i cognac
  • Instruktioner

    Värm ugnen till 175ºC. Pensla en rund bakform med löstagbar botten, 22 cm i diameter, med smält smör och bröa ordentligt runt om. Rör smör, choklad och socker i en kastrull och låt smälta ihop på svag värme tills det hela blivit en slät smet. Rör i äggen, ett i taget och sedan mjöl och bakpulver. Grädda i ca 20 minuter, kakan ska vara ganska kladdig. Låt kakan svalna i formen. Lossa den ur formen när den kallnat. Lägg den på ett smörpapper. Bryt chokladen till glasyren i bitar och lägg i en skål med matfettet. Låt allt smälta i vattenbad eller i mikron på högsta effekt ca 1½ minut. Flytta över kakan tillsammans med smörpapperet på ett fat och glasera runt om med hjälp av en kniv. Låt stå i kylen och tag sedan försiktigt bort smörpapperet. Servera med inlagda fikon i cognac.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben