Chokladkaka med irish coffee-tryffel
En riktigt hög och imponerande kaka med många lager.
Mellan bottnarna göms en chokladtryffel smaksatt med whisky och kaffe.
Ingredienser
100 g smör
4 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk bakpulver
2 dl vatten
½ dl starkt kaffe
4 msk whisky
Tryffel
400 g mörk choklad
2 msk snabbkaffepulver
3 dl vispgrädde
2 msk honung
50 g rumsvarmt smör
4 msk whisky
Instruktioner
- Smörj två lika stora bakformar med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Smält smöret och vispa upp ägg och socker lätt. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner smöret och mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt slutligen vattnet och fördela smeten i de två formarna och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.
- Hacka chokladen till tryffeln ganska fint och lägg hacket i en bunke. Mät upp kafffepulvret i samma bunke. Koka upp vispgrädden tillsammans med honungen och slå den heta gräddblandnignen över chokladen och kaffepulvret.
Rör tills chokladen har smält och tillsätt då smöret i små klickar.
- Blanda noga och häll sedan i whiskyn. Rör eller mixa med mixerstav tills tryffeln blir blank och jämn och låt den sedan stå och stelna i rumstemperatur till nästa dag.
- Dela chokladkakorna i två eller tre bottnar vardera. Blanda kaffe och whisky och pensla bottnarna med vätskan för att göra dem saftiga och smakrika. Lägg hälften av tryffeln i en bunke och vispa någon minut med elvisp för att göra fyllningen lite luftigare.
Spara den andra hälften till glasyr.
- Lägg ihop bottnarna med ett tunt lager tryffelglasyrfyllning på varje botten och bred sedan resten av tryffelglasyren på kakans kanter och topp.
Liknande recept
Kommentarer (0)