Chokladkaka med kaffeglasyr

Perfekt till fikat.

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 msk ströbröd
  • 4 dl socker
  • 4 ägg
  • 100 g mörk choklad, minst 60 % kakao
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker eller äkta vanilj
  • Glasyr
  • 50 g smör
  • 1 dl muskovadosocker
  • 1 dl starkt kaffe
  • ½ dl grädde
  • 100 g mörk choklad
  • Garnering
  • 1 msk kakao
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en bakform med löstagbara kanter. Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Vispa i äggen ett i taget. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten så att chokladen smälter.
    2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa i den smälta chokladen och de torra ingredienserna i smörsmeten. Vispa inte mer än nödvändigt. Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.
    3. Glasyr: Blanda alla ingredienser utom chokladen i en kastrull. Koka ca 10 minuter tills smeten tjocknat lite. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i den varma glasyren. Bred glasyren över kakan när den svalnat något.
    4. Pudra över kakao och dekorera med rostade hasselnötter.
    5. Ugn 175 grader

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben