Chokladkaka med lavendel

Serverar: 10 portioner

En riktig chokladdröm med en touch av lavendelblommor. En god glasyr täcker hela kakan.

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk lavendelblommor, torkade
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • Glasyr
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g mörk choklad, hackad
  • 25 g smör
  • Garnering
  • Lavendelblommor, färska eller torkade
  • Eventuellt jordgubbar eller hallon, färska
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Smält smöret. Dela chokladen i mindre bitar och låt den smälta i smöret. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och lavendel luftigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och kakao i en bunke. Vänd ner mjölblandningen i smeten och häll den i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt den svalna.
    3. Glasyr: Värm grädden i en kastrull. Lägg chokladen och smöret i kastrullen och rör tills allt har smält. Ta kastrullen från värmen och låt glasyren svalna.
    4. Bred glasyren över den avsvalnade kakan och garnera med färska eller torkade lavendelblommor och jordgubbar eller hallon. Servera gärna lättvispad grädde till kakan.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben