Chokladkaka med likörkräm
Serverar: 10-12 portioner
Detta är en mäktig och mycket god dessert, gärna efter en fisksoppemiddag.
Självklart kan man utesluta likören om så önskas.
Kakan mår dessutom bra av att göras 1 dag i förväg. Låt stå täckt i kylen i så fall.
Ingredienser
150 g mörk blockchoklad
175 g smör
1 dl strösocker
3 ägg (normalstora)
1 ½ dl vetemjöl
50 hackade nötkärnor (hasselnöt eller annan sort, valnöt är gott med)
Smör och ströbröd till formen
50 g smör
100 g mörk blockchoklad
2 äggulor
4 msk florsocker
3 dl crème fraiche (den feta varianten)
Kaffelikör eller mandellikör
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en kransform som rymmer ca 1 ½ liter.
Bryt chokladen i småbitar, smält i vattenbad. Låt också smöret smälta med.
Ta upp skålen ur vattenbadet, rör ner sockret, ett ägg i taget. Vispa väl mellan varje tillsatt ägg.
Sikta ner vetemjölet. Tillsätt nötkärnorna. Rör om, blanda väl.
Häll nu smeten i den smorda o bröade formen. Grädda på galler i nedre delen av ugn ca 40 min. Kakan ska bli nätt o jämnt torr.
När kakan svalnat lite stjälper du upp den på galler för att svalna helt.
- TIll fyllning och garnering:
Smält fettet och 50 g blockchoklad i vattenbad. Rör ihop. Blanda ner en äggula i taget, samt florsockret. Visa ner hälften av crème fraichen. Låt nu blandningen stå kallt ca 15 min.
Sen vispar du ner resten av crème fraichen och smaksätt med likör - obs smaka av!
- Montering:
Dela kakan i tre bottnar. Lägg ihop dem med hälften av krämen emellan. Täck med resten. Gör ränder i krämen på utsidan med en gaffel. Hacka eller hyvla mörk choklad över för dekoration. Låt kakan stå kallt.
Liknande recept
Kommentarer (0)