Chokladkaka med likörkräm

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 2 timmar

Detta är en mäktig och mycket god dessert, gärna efter en fisksoppemiddag. Självklart kan man utesluta likören om så önskas. Kakan mår dessutom bra av att göras 1 dag i förväg. Låt stå täckt i kylen i så fall.

Ingredienser

  • 150 g mörk blockchoklad
  • 175 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 ägg (normalstora)
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 50 hackade nötkärnor (hasselnöt eller annan sort, valnöt är gott med)
  • Smör och ströbröd till formen
  • 50 g smör
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 2 äggulor
  • 4 msk florsocker
  • 3 dl crème fraiche (den feta varianten)
  • Kaffelikör eller mandellikör
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kransform som rymmer ca 1 ½ liter. Bryt chokladen i småbitar, smält i vattenbad. Låt också smöret smälta med. Ta upp skålen ur vattenbadet, rör ner sockret, ett ägg i taget. Vispa väl mellan varje tillsatt ägg. Sikta ner vetemjölet. Tillsätt nötkärnorna. Rör om, blanda väl. Häll nu smeten i den smorda o bröade formen. Grädda på galler i nedre delen av ugn ca 40 min. Kakan ska bli nätt o jämnt torr. När kakan svalnat lite stjälper du upp den på galler för att svalna helt.
    2. TIll fyllning och garnering: Smält fettet och 50 g blockchoklad i vattenbad. Rör ihop. Blanda ner en äggula i taget, samt florsockret. Visa ner hälften av crème fraichen. Låt nu blandningen stå kallt ca 15 min. Sen vispar du ner resten av crème fraichen och smaksätt med likör - obs smaka av!
    3. Montering: Dela kakan i tre bottnar. Lägg ihop dem med hälften av krämen emellan. Täck med resten. Gör ränder i krämen på utsidan med en gaffel. Hacka eller hyvla mörk choklad över för dekoration. Låt kakan stå kallt.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben