Chokladkaka med lönnsirapssås

Serverar: 8 portioner

Mäktig chokladkaka med en ljuvlig lönnsirapssås som ringlas över. Kakan smaksätts även med sichuanpeppar och toppas med lite flingsalt, som tar den klassiska chokladkakan till nya höjder.

Ingredienser

  • Lönnsirapssås
  • 4 dl socker
  • 200 g smör
  • 1 dl lönnsirap
  • 2½ dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • Botten
  • 175 g smör
  • 1 tsk sichuanpeppar
  • 1 vaniljstång (eller 1 tsk äkta vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker)
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt
  • Rivet skal av ½ citron
  • 2 rumsvarma ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • Garneirng
  • Flingsalt
  • Servering
  • Eventuellt vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Lönnsirapssås: Smält sockret på medelvärme i en kastrull med tjock botten. Rör med en träsked tills sockret har fått en mellanbrun färg. Var försiktig så att det inte bränns. Tillsätt smöret i klickar och fortsätt röra. När sockret är löst i det smälta smöret, rör i lönnsirap, grädde och salt. Värm upp och låt det sjuda i 5 minuter.
    2. Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter. Smält smöret, tillsätt sichuanpeppar och låt det svalna. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt frön, grädde, båda sockersorterna, kakao, salt och citronskal. Rör om tills allt blandats.
    3. Tillsätt äggen och rör tills smeten är helt slät. Sikta i mjölet och vänd försiktigt ner det i smeten med en slickepott. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Låt den svalna.
    4. Ringla över lönnsirapssåsen och garnera med lite flingsalt på toppen. Servera kakan eventuellt med lite vispad grädde.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben