Den här kakan är perfekt till picknicken eller knytkalaset. Baka på en stor plåt, dela i lagom stora bitar och sen är det bara att se dem försvinna.
Ingredienser
100 g mörk blockchoklad
200 g smör
3½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2½ dl standardfilmjölk
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
½ dl standardmjölk
2½ dl pekannötter, hackade
1 dl mörkt muscovadosocker eller farinsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en form som är 33x23 cm och klä den med bakplåtspapper.
- Lägg chokladen och 150 g av smöret i en stor gryta som rymmer ca 3 liter. Hetta upp på medelvärme tills chokladen och smöret har smält. Ta av från värmen och låt svalna något.
- Vispa ner strösocker och vaniljsocker tills allt är väl blandat. Vispa ner äggen ett åt gången. Rör ner filmjölken.
- Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en bunke. Rör ner mjölblandningen i grytan och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr när du drar ut den ur kakan. Låt svalna 15 minuter.
- Sätt ugnen på grillvärme. Smält resten av smöret i en gryta och rör ner mjölk. Blanda nötter, kokos och muscovadosocker i en skål. Rör ner smöret och mjölken. Bred nötblandningen över kakan. Ställ in i ugnen en-två minuter. Servera kakan varm eller rumstempererad.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Hejsan Hur mycket filmjölk ska det vara?