Chokladkaka med päronmousse
Mousse lagas ofta av bär, men här är den varianten görs av päron. Smaken passar utmärkt ihop med den mörka chokladkakan.
Ingredienser
Sockerlag
1 dl vatten
1/2 dl strösocker
1/2 vaniljstång
1 dl vitt vin
5 päron
Chokladkaka
100 g smör
150 g mörk choklad
1 msk konjak
6 ägg
2 dl strösocker
Päronmousse
1 kokt päron
2 msk päronkonjak
1 gelatinblad
1 äggula
1 tsk florsocker
3 dl vispgrädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Smällt smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret. Tillsätt konjaken. Dela äggen.
- Blanda gulorna med 1 dl socker och vispa till skum. Rör ihop med chokladsmeten. Vispa vitorna med resten av sockret och vänd ner i chokladsmeten. Häll i en rektangulär smord form.
- Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna. Skär kakan i rektanglar.
- Koka upp socker och vatten till sockerlag. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i sockerlagen. Tillsätt vinet. Skala päronen och ta bort kärnhuset. Koka päronen mjuka i lagen. Låt päronen kallna i lagen.
- Blötlägg gelatinbladen. Värm päronkonjaken och smält gelatinbladen i det. Mixa ett päron till moussen. Vispa äggulan med florsockret. Vispa grädden och tillsätt den tillsammans med det mixade päronet och gelatinet till äggblandningen. Ställ kallt.
- Arrangera allt vackert på en tallrik, chokladkaka i botten med mousse ovanpå. Dekorera med skivor av kokta päron.
Liknande recept
Kommentarer (0)