Chokladkakor med lakritskolagömma

Serverar: 12 portioner

Choklad, kola, lakrits och flingsalt samsas i en och samma kaka. Segt, kladdigt och galet gott! Det går bra att hoppa över lakritsen för de som inte tycker om lakrits, kakorna blir goda ändå!

Ingredienser

  • Lakritssås
  • ½ dl farinsocker
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ dl vispgrädde
  • ½-1 krm flingsalt
  • Ca 2 tsk lakritspulver
  • ½ msk smör
  • Kakdeg
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 dl farinsocker
  • ½ dl kakao
  • ½ - 1 krm flingsalt
  • 1 krm vaniljfrön från vaniljstång
  • 1 ägg
  • 50 g mörk choklad, 70%
  • 1 rågat krm bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • Garnering
  • Flingsalt
  • Instruktioner

    1. Lakritssås:
    2. Låt farinsocker, sirap, grädde, salt och lakritspulver puttra i en kastrull på låg medelvärme i ca 5 minuter. Den ska tjockna och bli trögflytande, men tänk på att den sätter sig när den kallnar. Rör i smöret när du tar bort såsen från värmen. Låt såsen svalna tills den är ljummen.
    3. Sätt ugnen på 175 grader.
    4. Kakdeg:
    5. Vispa ihop smör, farinsocker, kakao, salt, vaniljfrön och ägg. Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna och blanda sedan ner den i smeten. Sikta ner mjölet blandat med bakpulvret och rör ihop allt till en deg. Ställ degen i kylskåpet en stund om den känns för kladdig.
    6. Forma ca 12 stycken bollar av degen. Om du inte vill ha en öppen kaka nyper du bort 1/4 av bollen och sparar den till ett täckande lock. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med en klick lakritssås. Platta ut de små degklumparna och fäst som ett lock över kakorna. Toppa kakorna med lite flingsalt.
    7. Grädda kakorna 8-12 minuter för mjuksega kakor.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben