Chokladkolakaka

Säger bara, Herregud vad goda. Man vill bara äta och äta...

Ingredienser

  • Till botten
  • 115 g osaltat smör, + extra att smörja med
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl råsocker
  • Till kola
  • 200 g smör
  • 1 1/4 dl råsocker
  • 3 msk vit baksirap
  • 4 dl konserverad sötad kondenserad mjölk
  • Till chokladtäcke
  • Ca 7-9 rutor god mörk choklad, i bitar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en 23 cm stor, låg, fyrkantig kakform och lägg bakpapper över botten. Blanda smör, mjöl och socker i en matberedare och kör tills degen blir som en smuldeg ungefär. Tryck ner degen i formen och jämna till ytan. Grädda kakan tills den får färg, ca 20-25 minuter.
    2. Under tiden som kakan gräddas gör du kolan. Lägg smöret i en kastrull, häll i socker, baksirap och den sötade kondenserade mjölken. Värm allt på låg värme tills sockret smält. Koka upp och sjud i 6-8 minuter under konstant omrörning, tills kolan blivit mycket tjock. Ta ur kakan ur ugnen, häll kolasmeten över och ställ kallt tills kolan stelnat.
    3. För chokladtäcket: Smält chokladen i en värmefast skål över en kastrull med sjudande vatten. Lyft bort skålen och låt chokladen svalna lite. Bred därefter ut chokladen över kolan. Ställ in formen i kylen och låt chokladtäcket stelna lite innan du skär upp kakan i små bitar.

    Liknande recept

    4.8
    40 min
    30
    3

    Kommentarer (1)

    Hausti 27 september 2012

    Grymt god även ett par dagar efteråt! Kan bara hålla med om att man bara vill äta och äta och äta ...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben