Chokladkolakaka med hallon och italiensk maräng

Serverar: 8-10 portioner

Choklad, hallon och maräng är en oslagbart läcker kombination!

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1½ dl socker
  • 2 ägg
  • 1½ dl ljus sirap
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • ½ tsk bakpulver
  • 100 g hallon, färska eller frysta
  • Potatismjöl
  • Till formen
  • Smör
  • Kokos
  • Italiensk maräng
  • 4 äggvitor
  • ½ dl vatten
  • 2½ dl socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader.
    2. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, ägg och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner det i smeten.
    3. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter med smör och strö över kokos. Häll smeten i formen. Doppa hallonen i potatismjöl och tryck ner dem i smeten.
    4. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt kakan kallna.
    5. Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum med hushållsassistent eller elvisp. Koka under tiden vatten och socker till 121 grader i en kastrull. Häll den heta sockerlagen långsamt över äggvitan under vispning på hög hastighet. Fortsätt att vispa tills marängen blir seg, glansig och har svalnat.
    6. Spritsa eller bred marängen över kakan. Bränn av marängen med en brännare eller grädda den i någon minut, högst upp i ugnen på grillvärme.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben