Chokladmoussepaj med stekta äppelklyftor och Earl Grey-sås

Serverar: 6 portioner

En annorlunda och god dessert där choklad, äpplen och sås gjord på Earl Grey-te ger en fin smakbrytning. Vackert garnerad med granatäpplekärnor.

Ingredienser

  • Earl Grey-sås
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tepåse, earl grey
  • 0,75 dl strösocker
  • Botten
  • 150 g digestivekex, krossade
  • 75 g smör
  • Fyllning
  • 150 g blockchoklad, mörk
  • 3 ägg
  • 4 äpplen
  • 0,5 msk smör
  • 1 granatäpple
  • Instruktioner

    1. Earl Grey-sås: Koka upp vattnet. Lägg i tepåsen och dra från värmen. Låt teet dra i ett par minuter. Krama ur och ta upp tepåsen. Tillsätt sockret och koka upp på nytt. Låt koka 5-10 minuter tills såsen blivit simmig och reducerats till cirka hälften. Låt svalna.
    2. Bottnen: Krossa digestivekexen fint. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
    3. Fyllning: Smält chokladen över vattenbad. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner gulorna, en i sänder, i chokladen. Vispa vitorna till hårt skum. Rör först ner en sked av äggviteskummet i chokladsmeten. Vänd sedan försiktigt ner resten. Bred ut chokladmoussen i pajskalet och ställ kallt att stelna ca 1 timme.
    4. Äppelklyftor: Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Smält smöret i en stekpanna och lägg i äppelklyftorna. Stek tills de blir mjuka. Ta upp dem och låt svalna. Lägg klyftorna ovanpå chokladmoussen och ringla över Earl Grey-såsen.
    5. Garnera med granatäppelkärnor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben