Chokladmoussetårta med färska bär

Serverar: 1 portioner

Avsluta festen med ett riktigt fyrverkeri i form av en maffig chokladtårta. Mandelmassa, mousse och mängder av färska bär på toppen. Sprakande gott!

Ingredienser

  • Botten
  • 400 g mandelmassa
  • 3/4 dl kakao
  • 4 ägg
  • Fyllning
  • 300 g mörk choklad
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 2 msk konjak
  • Garnering
  • Hyvlad mjölkchoklad
  • Färska bär, t ex körsbär och blåbär
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vill man göra tårtan helt glutenfri kan kanten mjölas med potatismjöl i stället för vanligt vetemjöl.
    3. Riv mandelmassan och sikta ned kakaopulvret. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör massan slät mellan varje. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Prova med en sticka, kakan är färdig då stickan är nätt och jämnt torr. Ta ut kakan och låt den kallna i formen.
    4. Bryt chokladen i mindre bitar och smält i varmt vattenbad eller mikrovågsugn. Vispa grädden. Rör ned äggulorna och konjaken i den smälta, avsvalnade chokladen och rör krämen slät. Vänd ned den vispade grädden och rör samman till en slät mousse.
    5. Lossa den kalla kakan och diska ur formen. Lägg tillbaka kakan i formen och häll över chokladmoussen. Släta till ytan och ställ kylskåpskallt att stelna ett par timmar.
    6. Ta tårtan ur formen och garnera med hyvlad mjölkchoklad och färska bär vid serveringen.
    7. Tårtan går utmärkt att frysa, men tänk på att ta fram den ca 30 minuter innan den ska serveras så att den blir tempererad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben