Marängtårta med mindre socker, färska bär och vaniljkesella
Nyttigare variant av marängtårta
Ingredienser
Marängbotten
4 äggvitor
1 dl råsocker
1 dl flagad mandel
Garnering
2 dl vaniljkesella
1 liter färska jordgubbar
1 dl blåbär, färska eller torkade
Instruktioner
Vispa äggvitor med sockret till ett hårt skum. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det faller ur. Vänd sist ner flagad mandel. Bred ut marängsmeten på oljat bakplåtspapper på en plåt till en rund eller fyrkantig ca 1,5 cm hög botten
Grädda i nedre delen av ugnen i 100-125 grader i ca 1 h och 45 minuter.
Stäng av ugnen men låt marängbottnen stå kvar. När ugnen svalnat tar du ut plåten och låter bottnen kallna ordentligt på bänken innan du försiktigt lossar den från pappret och fyllningen läggs på.
Garnering:
Bred vaniljkesellan på bottnen och lägg därefter ut skivade jordgubbar i flera lager. Strö sist över blåbär och servera direkt.