Chokladpaj med mandelknäck

Serverar: 8 portioner

Den oemotståndliga chokladpajen är en perfekt dessert som kan stå klar i kylen i väntan på att serveras.

Ingredienser

  • 75 g mandelmassa
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Chokladmousse
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 Daim à 28 g
  • 150 g choklad med knäck/krokant
  • 50 g mörk choklad
  • 1 ägg
  • 1 dl kesella
  • Garnering
  • 1 apelsin
  • 1 Daim à 28 g
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Ugn: 200 grader.
    2. Smula ner mandelmassan i en skål tillsammans med matfettet. Finfördela det i mjölet till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta raskt ihop till en deg.
    3. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Sätt en bit aluminiumfolie runt kanten och nagga bottnen med en gaffel. Låt pajformen vila kallt ca 30 minuter. Grädda pajskalet mitt i ugnen 15–20 minuter. Låt pajskalet kallna och ta bort folien.
    4. Vispa grädden, men inte för hårt. Skär daimen i små bitar. Dela de båda chokladsorterna i mindre bitar och lägg dem i en värmetålig skål. Smält chokladen försiktigt under omrörning. Ta skålen från vattenbadet. Vispa upp ägget lätt och rör ner det i chokladsmeten. Rör ner grädden i omgångar. Rör till sist ner daim och kesella.
    5. Häll chokladmoussen i pajskalet. Låt pajen stå kallt minst 1 timme. Tvätta och torka apelsinen noga. Strimla den gula delen av skalet fint och pressa saften ur apelsinen. Sjud apelsinstrimlorna och apelsinsaften 1–2 minuter i en liten kastrull. Låt svalna.
    6. Krossa daimen och vispa grädden. Garnera pajen med grädde, avrunna apelsinskal, jordgubbar och den krossade daimen.
    7. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben